donderdag 1 maart 2012

Luisterboeken voor dyslectici

http://www.ikhaatlezen.be/
Leerlingen met dyslexie lezen niet graag. Toch kan je hen motiveren. Met luisterboeken bijvoorbeeld. Of je helpt hen met een luisterversie van hun papieren schoolboek. Luisterpuntbibliotheek en ADIBib starten de campagne ‘Ik haat lezen’ en wil kinderen en jongeren met dyslexie aanzetten om te lezen, vooral met hun oren. De service is helemaal gratis.

Daisy-boeken zijn gewone leesboeken die volledig ingelezen zijn. Ze hebben een speciale digitale structuur waardoor leerlingen door het boek kunnen bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Zo kunnen ze stukken opnieuw beluisteren of vooruit lezen. Een luisterboek kan je lezen met een speciale Daisy-speler, met een gewone computer (Luisterpunt bezorgt gratis Daisy-software) of via een gewone cd-/dvd-speler met mp3-ondersteuning (maar dan zonder digitale structuur). Je kan Daisy-boeken gratis uitlenen bij Luisterpuntbibliotheek. Ook in de meeste gewone bibliotheken kan je naast luisterboeken ook een Daisy-speler uitlenen.

Naast Daisy-boeken kan een leerling met dyslexie ook geholpen worden door een ADIBoek. Dat is een digitale kopie van de papieren schoolboeken voor het lager en secundair onderwijs. De leerling ziet op z’n computer alles wat in de gedrukte versie staat. Zo kan hij tegelijk lezen, luisteren naar het boek en zelf dingen invullen. ADIBib stelt de digitale versies van gewone, gedrukte schoolboeken ter beschikking aan leerlingen met ernstige lees- en schrijfproblemen. De service is helemaal gratis. Je betaalt enkel de verzendkosten voor de cd-roms. Het downloaden is volledig gratis.

Meer info op: www.ikhaatlezen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten