donderdag 1 maart 2012

Kinderen Met Dyslexie

Een Gids voor Ouders

Dyslexie is een specifiek probleem met de verwerking van taal door de hersenen. Het leidt doorgaans tot lees- en spellingsproblemen. Ook andere problemen, zoals gedragsproblemen en faalangst, kunnen het gevolg van dyslexie zijn. Dyslectische kinderen hebben veel begeleiding nodig. Behalve een adequate begeleiding op school en een gespecialiseerde behandeling, is het essentieel dat hun problemen begrepen worden en ze veel steun krijgen uit hun omgeving.

Ouders met een dyslectisch kind staan voor allerlei moeilijke taken. Er is bijvoorbeeld meer overleg met de leerkracht nodig, er moet een goede behandelaar gezocht worden, ouders moeten goed omgaan met spanningen van het kind en het kiezen van voortgezet onderwijs is vaak niet eenvoudig. Als ouder heb je op verschillende momenten veel uitte leggen en weerstanden te overwinnen.

Door de vele praktische, opvoedkundige en onderwijsinhoudelijke adviezen is Kinderen met dyslexie voor ouders een onmisbaar boek. Ook menig docent zal zijn voordeel er mee kunnen doen.

Een gids voor ouders, waarin veel vragen met betrekking tot dyslexie uitgebreid beantwoord worden. Elk probleem wordt van alle kanten bekeken, benaderd en beschreven. Zo is het veel uitgebreider dan de bundel "Dus toch... dyslexie" (a.i. 98-03-069-8), die ook voor ouders is bedoeld. Waar in het boek "Dus toch..." de emoties tot uiting komen in korte beschrijvingen van ouders en kinderen, is in "Kinderen met dyslexie" een apart hoofdstuk besteed aan emotionele aspecten van dyslexie. Zo ook "reacties van de omgeving", "omgaan met spanningen" etc.

Braams toont zonder omhaal aan, dat door vol te houden en door te zetten kinderen met dyslexie heel wat kunnen bereiken. Het boek wordt afgesloten met een aantal literatuur- en adreslijsten; een bijlage over kosten en een trefwoordenregister. Al met al een zeer volledig, informatief boek voor ouders en leerkrachten en andere deskundigen op het gebied van dyslexie. Tom Braams is zelfstandig gevestigd onderwijspsycholoog te Deventer.Geen opmerkingen:

Een reactie posten